Lahti-orientering 18.7-19.7. Olivia kämpar hårt mot andra tävlare och bra gick det

Olivia kämpade jätte fin andra platsi klassen D18 i Lahtis första tävlings dag. Och söndags tävlingen gick lika bra. Hon var andra igen.

Stort grattis !

Olivia Hahn rikstvåa  i juniorliga-premiären – ”Placeringen bra, men inte loppet”

Olivia Hahn.

Solf IK:s Olivia Hahn smällde till med ÖID:s bästa junior-insatser i Lahtis, där söndagens tävling ingick i den inhemska juniorligan. Med nästan hela landseliten på plats kom 17-åringen tvåa i flickklassen D18 bland 25 deltagare. STEFAN LILLANDT
 SPARA ARTIKELEndast rankingettan Hanne Hilo från Espoon Suunta var snabbare på en tre kilometers bana med tolv kontroller, som Hahn rundade på 26.31.

– Jag är nöjd med placeringen, men inte med loppet, sa Olivia, som lagt
bort några minuter på bommar i den ovanliga gropterrängen i Hollola. Speciellt de tre första kontrollerna vållade problem, samt tian.

Därför blev differensen till segrande Hilo också 3.38.

Solfflickan kom tvåa redan på lördagens ännu svårare kortdistans. Då vann Maiju Lehtonen från Lahden Suunnistajat med dryga minuten.  Sammanlagt i tvådagars tävlingen förlorade Hahn med bara 16 sekunder åt Lehtonen.  Olivias andra platser i Lahtis kommer att hissa upp henne ett gott stycke från hennes tolfte plats på riksrankingen. Förra helgen kom Hahn tvåa och trea i Lappo – och vann sammanlagt, medan hon var trea i Minkens premiärtävling i Gunilack.  – Olivia var ringrostig i början av säsongen, men de två senaste veckosluten har gått bra, säger hennes mamma Therese.  Nästa helg väntar en tvådagars tävling i Tammerfors, där hon vann en tävling i fjol. Sedan följer FSO:s veckoläger i Jyväskylä i början av augusti, strax efter lång-DM i Nedervetil.

Olivia Hahn har gått ett år i idrottsgymnasiet i Vörå, och tränar sex dagar i veckan – ”i ur och skur”. Emellanåt finns det ändå tid för kompisar.  I fjol slutade Olivia Hahn på fjortonde plats på rankingen i D16 efter att ha kommit femma på lång-FM och åtta på sprint-FM, samt vunnit bägge distanserna på FSOM, liksom lång-DM.  Sitt språng uppåt i resultatlistorna tog Olivia redan året innan, då höjdpunkten blev ett FM-brons i stafett i Rovaniemi tillsammans med Fia Snickars och Ines Tuohimaa.

– Det var Solf IK:s första FM-medalj i orientering.